zondag 29 augustus 2010

Ding 23: evaluatie


Zo erg was het niet, maar af en toe had ik echt het idee man en kind verwaarloosd te hebben tijdens de 23 dingen-periode. Maar goed: stiekum werd er wel eens over mijn schouder meegekeken en de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de hulp van mijn zoon ook een enkele keer heb ingeroepen!
Mijn favorieten van de 23dingen zijn RSS, Flickr en afbeeldingen bewerken, Google documents, LibraryThing en een dagelijks abonnement op FrankWatching.
Wat 23 dingen gedaan heeft met mij is wel duidelijk: een weblog bijhouden, twitteren, op Hyves gaan, Facebook bekijken..... dingen die ik trouw gedaan heb, maar niet aan mij besteed zijn. Wel vind ik het interessant om de weblog van Edwin van Mijnsbergen en de dagelijkse mail van FrankWatching te ontvangen. Het blijkt dat wat weblogs etc aangaat dus er een eenrichtingverkeer is: wat mij betreft consumeren. Ook ben ik anders tegen marketing gaan aankijken door de artikelen die ik 'onderweg' heb gelezen. Commercials op tv bekijk ik u met andere ogen. En heb ik belang leren inzien van social media en de toepassing voor bibliotheken. Voor de oplettende volger onder ons: het ding over muziek heb ik gelaten voor wat het was: ik ga daar in de toekomst niets mee doen. De oude Perzen lieten in hun Perzische tapijten altijd een steekje vallen! Niets is volmaakt!
Wat verbetert kan worden aan 23dingen: demonstratiefilms in het Nederlands en ook meer te bekijken Nederlandstalige sites. Als 23dingen ook voor leerlingen in groep 6 en 7 aangeboden gaat worden.... Misschien meer terugkom-momenten: nu had ik het idee dat halverwege er verschillende collega's, net als ik, 'achter' liepen. En misschien niet in een vakantie-periode. Het geeft het gevoel dat er een claim ligt op je vrije vakantie-tijd. Nooit helemaal ontspannen, want je moet nog ... dingen doen! Één ding is duidelijk: nu de eindstreep is gehaald, bemerk ik dat ik nu pas van start ga.

zaterdag 28 augustus 2010

Ding 22: Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

En toen stuitte ik op een artikel van Ernst_Jan Pfauth:
"Kunnen organisaties wel bloggen?"

De information overload zorgt er voor dat mensen een filter nodig hebben.

Dat filter kan vaak een persoon zijn volgens Ernst-Jan: ze willen een gids die hen leidt door alle aanwezige content. Ze zoeken een echte gids, een autoriteit in een bepaalde niche. Dit is precies de rol die iemand vanuit een organisatie kan vervullen. Zoek de rockster binnen je organisatie die welbespraakt is, negatieve verhalen positief maakt, geen 9 tot 5 mentaliteit heeft en echt is: dat is het devies. Zorg er voor dat deze rockster continu blogt over een specifiek onderwerp en daar goede informatie deelt. Door dit proces (dat lang kan duren) wordt diegene een autoriteit en wordt hij/zij vanzelf gelinkt aan de organisatie (géén advertenties dus!).

En vervolgens las ik het artikel over Question Manager. Dat is nieuwe software die ontwikkeld is om het vraagbeantwoordingsproces in de bibliotheek transparant te maken. Zodra een klantvraag binnenkomt, wordt zij automatisch beschikbaar gesteld aan de groep van medewerkers die het onderwerp van de vraag in hun kennisprofiel hebben opgenomen. Samen werken zij vervolgens aan een rijker antwoord voor de klant. Ten slotte zorgt de software ervoor dat alle opgeloste vragen zichtbaar worden in de zoekresultaten van Google. Hierdoor komt de expertise van de bibliotheek veel prominenter in beeld dan tot nu toe het geval was. Wordt QM op nationaal niveau toegepast, dan komt een enorm kennispotentieel beschikbaar voor de klant. Om dit te testen zal worden samengewerkt met een aantal andere partijen . Kennis zit immers niet alleen in bibliotheken, maar ook in talrijke andere organisaties.

Twee zaken die aan elkaar gekoppeld kunnen worden- optimale informatievoorziening door één persoon naar buiten gebracht. Denk aan de herkenbaarheid van die AH-baas, die hockeyster voor een bank, Rintje Ritsma voor een deodorant etc.

Bibliotheek 2.0 heeft dus alleen zin als je wat te melden hebt, als de content goed is en al je je doelgroep kunt bereiken en vast kunt houden.


Verder zie ik wel heil in 23dingen voor het onderwijs: voor de leerkrachten van groep 6/7. Maar ook voor senioren: een groter wordende groep, die niet is opgegroeid met internet, maar die wel een inhaalslag gaat maken na en misschien ook wel tijdens hun werkzame leven.


Ding 21: My Discoveries

My Discoveries van de OBA bekeken. Je kunt er o.a

1.Recensies schrijven. Heb gekeken hoe succesvol dit is. Bij een bekroond boek Knielen op een bed violen van Siebelink trof ik 1 recensie aan. Bij Kleine dagen van Dewulf waren geen recensies. Het lijkt mij dat deze optie van My Dicoveries geen nut heeft. Als ik een boek wil lezen kijk ik van wie de recensie afkomstig is of zelfs wie van mijn leesgroep het boek aanraadt en heb ik niets aan ene Marietje die zegt dat het een leuk boek is.
2.Lijstjes maken. Heb dit gedaan en vindt dit wel een (matig) succes. Je gaat naar de catalogus en voegt een boek dat je later wilt lezen aan je lijstje toe. Je hebt natuurlijk weer eerst een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Dus in de tijd dat je in je agenda die gegevens hebt opgezocht kun je de titel van het boek ook in je agenda opschrijven!
3.Tags toevoegen. De tags bij het boek die laatste zomer van de Rosnay heeft de volgende tags van bibliotheekbezoekers gekregen: familie, frankrijk, vakantie, a, broer, die, familiegeheim, kwetsbaar, laatste, ontroerend, psychologisch, roman, vriendschap, zomer, zus. Van de 15 tags zijn 'a', 'die', kwetsbaar, laatste, dus 4 tags niet relevant. Dus meer dan een kwart! Omgaan met tags lijkt mij dus wel een vereiste.
4. Waarderingen geven met sterren: 1-5 sterren. Zie mijn opmerking bij 1.Dus flauwekul.

Conclusie: voor de Bibliotheek Haarlem zou My Discoveries, deze service aan het publiek, geen prio hebben!

vrijdag 13 augustus 2010

Ding 19: Facebook

Heb mij ooit aangemeld bij Facebook. Maar het lijkt of de generatie van mijn kinderen daar beter een netwerk mee kan opbouwen dan ik. Heb weer 3 mensen toegevoegd, athans een berichtje gestuurd om mij toe te voegen. Facebook voegt bij mij vooralsnog niets toe. Leuk om foto's te bekijken, maar daar blijft het bij!

Ding 18: Library Thing



Dit is leuk om te doen! Een paar maanden geleden alle boeken in één kamer ondergebracht. Wat een weelde, niet meer her en der boekenkasten, planken, lades stapels etc. Leuk van deze site is dat je ziet van een titel hoeveel anderen deze titel ook hebben toegevoegd. Je zou zoiets ook misschien aan je bibliotheeksite kunnen toevoegen. Per dag of per week de meest gelezen titels in een carroussel geplaatst op de site. Met de mogelijkheid dat klanten die het boek gelezen hebben er een korte reactie op kunnen geven. Met de e-books moet dat helemaal niet zo moeilijk zijn. Misschien (en dan denk ik aan het vorige ding)moet de mogelijkheid wel geboden worden om een pasfoto van de klant erbij te plaatsen. Leden zijn vaak zo anoniem in de bieb. Wil je ze langer in de bieb houden, dan moet er wel een soort community gevormd kunnen worden. Waarom krijgen klanten geen gezicht in de bieb?

Ding 17: Bekijk een typische Web 2.0 site naar keuze

Heb mij meteen op de dagelijkse nieuwsbrief van FrankWatching geabonneerd. Bekijk het artikel maar eens van

Erik van Belleghem: 5-manieren-om-te-investeren-in-klantenrelaties.

Ik heb de eerste vier eruit gelicht, want die zijn voor de bieb het meest relevant.
1. Communicatie faciliteren: hoe diep zitten je contactgegevens verstopt in jouw site?
2. Details maken het verschil: klanten van je eigen bedrijf een ‘wow’-gevoel bezorgen, is super leuk.
3. Trouwe klanten belonen: hoe vaak heb je al een beloning gekregen omdat je klant blijft?
4. Ken je klant: start een zoektocht naar je grootste fans en doe iets met die mensen, ze zijn je belangrijkste advertentiemedium.

Of het artikel van Nina Kornaat: Sociale media en hun rol in marketingcommunicatie.

Een van de reacties op dit artikel heeft het over het inzetten van Social Media platforms voor de ouderendoelgroep met als doel het bouwen van een community en het genereren van traffic naar hun site. Dit is voor ons als bieb ook interessant, omdat we een grote doelgroep ouderen hebben die we willen bereiken.
Ik ben geen marketeer, maar de ontwikkelingen op marketinggebied vind ik heel interessant.

zaterdag 31 juli 2010

Ding16: YouTube

Kijk bijna nooit naar YouTube, maar een tijdje geleden moest mijn jongste zoon zo lachen, dat ik even over zijn schouder heb meegekeken naar een filmpje op YouTube:


Toen de oudste zoon uit Malaga terugkwam had één van de vriendinnen uit de groep een filmpje gemaakt aan de hand van foto's:


Het eerste filmpje vind ik zo'n geweldige PR-stunt.
Maar hoe kan je YouTube inzetten voor promotie van de bieb? Wordt vervolgd.

Ding 15: Google maps en Street View

Wat is er leuker dan je eigen dak te bekijken met Google Earth en dan met Street View je eigen voordeurtje te aanschouwen! En dan te zien dat er een plaats in Duitsland Düsterbeck heet, mijn meisjes-achternaam. Een eigen kaart maken is ook grappig, met de vakantieadressen erop met blauwe markering. Op de website van de bieb staat ook al een kaart, maar er is nog niet de mogelijkheid je route te plannen naar de bieb. Iets om over na te denken, nu de O en D activiteiten toenemen en meer mensen ons moeten kunnen vinden.

Ding 14: IM Instant Messaging


Chatten heb ik leren kennen via de kinderen. Toen mijn oudste zoon in Midden Amerika rondtrok, zo'n zes jaar geleden, telefoneerde ik met hem via Skype. Een goedkope manier van telefoneren om op die afstand zijn stem te horen en te weten dat hij springlevend was. Het vertellen van de avonturen die niet moeder-vriendelijk zijn bewaarde hij voor later, dus skypen was heel plezierig voor mij en voor hem. Chatten ken ik ook op mijn werk, nooit gedaan zelf, maar ik weet dat je een vraag via de chat kon stellen aan Al@din. Zelf chatten lijkt mij niets: ik vind elke keer de aankondiging in mijn scherm dat er een mail is binnengekomen al zeer afleidend. Daarbij ben ik geen typmiep. Met twee vingers typen kost teveel tijd.

Ding 13: Google Documenten of hoe boerenknechten op het rechte pad blijven


Vorige week een mail van Jan ontvangen, om samen met 9 anderen aan een document te werken. Net terug van vakantie was dat het juiste moment om de 23 dingen weer op te pakken. Met het ding waar ik was blijven steken: ding 13, de kantoortoepassingen van Google. En ja dan ga je meteen kijken naar de sjablonen, die er zo nuttig en vernuftig uitzien. Voor alle taken die ik zo van een ieder per mail, telefonisch of gewoon in een gesprekje op krijg, leek mij een to do list wel handig. Met beperkte bewerkmogelijkheden!! (Alleen voor Marieke en mij).Ik heb het document ook naar mijn werkmailadres gestuurd, wel zo handig. Moet natuurlijk wel ervaring hiermee gaan krijgen. Als er webteksten te corrigeren zijn dan moeten we na correctie een code eraan toevoegen en daarna op de I-schijf plaatsen. Maar niemand krijgt bericht dat eraan gewerkt is. Dat lijkt me van deze Google-toepassing wel zo nuttig.

maandag 21 juni 2010

Ding 12 Twitteren


Dodo: doe ik het of doe ik het niet?
Zal ik wel of niet een Twitter-account aanmaken?
NEE
Ga er waarschijnlijk nooit actief mee aan de gang. Ik heb tenslotte geen 13 levens. Kom nu al tijd tekort. Wil absoluut niet weten waar iemand op welk moment wat dan maar ook aan het doen is.
MISSCHIEN
Ben toch wel nieuwsgierig, onbekend maakt onbemind, je moet het toch een kans geven, je doet niet voor niets 23dingen en geen 22!
O.K.
Aan de slag!
Gelukt! Een Twitteraccount is aangemaakt en je kan mij volgen onder KNEESKAREN. Hoe verzin je die naam? Kom naar kamer 13 en ik leg het persoonlijk uit. Zie ik je ook weer! En wie volg ik? Voorlopig Jan en Edo, maar dat geringe aantal komt enkel voort uit tijdgebrek om naar anderen op zoek te gaan. Wordt vervolgd.

Ding 11 Wiki's en voorspelbare vlagen

In de Wetenschap bijlage van de NRC van zaterdag 19 juni staat een artikel van Bennie Mols, met de subtitel "Korte uitbarstingen van activiteit wisselen we af met lange perioden van nietsdoen". En verder "We laten steeds meer digitale broodkruimels achter via e-mails, internetten, googelen, sociale netwerken, elektronische patiëntendossiers, maar ook met de bonuskaart bij de supermarkt, bij creditcard- en pinbetalingen. En wat blijkt: veel van onze activiteiten kenmerken zich door korte perioden waarin we vaak bellen, vaak mailen of vaak naar de dokter gaan - uitbarstingen - en lange perioden waarin we dat niet doen. Zodra we dagelijks een lijst met to do's moeten afhandelen, gaan we prioriteiten stellen. Dagelijks komen er nieuwe taken bij. Het gevolg is dat de taken met een hoge prioriteit snel van de lijst verdwijnen, maar dat taken met een lage prioriteit weken, maanden soms wel jaren moeten wachten. Het maakt niet uit hoe je prioriteiten stelt, steeds vind je korte perioden van uitbarstingen en lange perioden van niets". Dit gelezen hebbende begrijp ik dat ik een wetenschappelijk verklaarde lange periode van nietsdoen achter mij laat en dat nu een uitbarsting van activiteit volgt. Sla ik een pagina terug, -ik lees de krant van achter naar voor, dank zij Frits Abrahams en Youp, lees ik dat hersenonderzoeker Victor Lamme een boek geschreven heeft met de titel: De vrije wil bestaat niet. Over wie er echt de baas is in het brein. Daarin stelt hij dat je sneller beïnvloed wordt door je omgeving dan door je eigen gedachten. Welnu, waarom deze lange introductie op Wiki's: ik merk dat ik al eeuwen niets bekeken heb op 23 dingen - de omgevingsdruk 'zegt' dat ding 15 al op de rol staat - en dat ik deze maandagochtend een uitbarstingsgevoel heb. Dus op naar de
Wiki's!
  • Wiki's en Leuke dingen doen , in en om de bieb
Het informatieve filmpje bracht meteen mij op het idee om de teksten voor het boekje Leuke dingen doen in en om de bieb in een wiki te plaatsen. Er werken verschillende mensen aan één tekst: de maker, de ontvanger, de eerste corrector, de tweede corrector, de vormgever, en dan nog verschillende keren. Nu wordt de tekst in documenten geplaatst op de I-schijf, die toegankelijk is voor iedereen behalve de vormgever. Om de oorspronkelijke tekst te behouden worden er voornaamletters aan het document geplaatst om de fase in het proces in kaart te brengen. Pas als alle teksten gecorrigeerd zijn kan het geheel naar de vormgever. Zou het makkelijk zijn en werkbaarder om de vormgever al in een eerder stadium met de teksten te kunnen laten werken? Daarover kan nagedacht worden.

  • Wiki's en dossiers

De bibliotheek in Deventer stelt dossiers ter beschikking over bijvoorbeeld diabetes. Een prachtige dienstverlening aan de klanten. Bijgehouden door informatie-specialisten. Lijkt mij wel een hele klus erbij! Het gaat nu nog om een beperkt aantal (reden?). En wie onderhoudt de dossiers?

  • Wiki's en Haarlem

De Beeldbank van het Noord-Holland Archief heeft onlangs weer een hele serie foto's en prenten van Bloemendaal en Heemstede digitaal ter beschikking gesteld. Prima! Maar verhalen over Haarlem verdwijnen met het overlijden van de verhalenvertellers. Een wiki over Haarlem, waar iedereen zijn bijdrage aan mag leveren, lijkt mij heel zinvol.

  • Wiki's en projecten

Als verschillende mensen aan één project werken en elkaar op de hoogte willen houden van wijzigingen lijkt mij een wiki zinvol: van verbouwingen tot feesten, van huisstijl tot Groepsgerichte dienstverlening-programma's.

Zandkastelen of zandhappen?

Even in de zandbak gespeeld en Sumo toegevoegd. Wil je weten of ik van corpulente heren of worstelen houd kijk dan snel bij de 23dingen wiki onder sumo.

zondag 13 juni 2010

Ding 10 Delicious



Social bookmarking
Delicious roept bij mij meteen de associatie op met 'lekker' en 'eten' en 'recepten' en 'etentjes' en 'gezelligheid' en 'receptenuitwisseling'. Genoeg Tags in deze tekst zou je denken. En sociaal ook, want een etentje met kinderen of familie staat hoog in het vaandel. Favoriete recepten uit NRC of tijdschriften worden uitgeknipt en in een multomap geplakt, al 34 jaar. Die map zit barstensvol, de map is oud en gebruikt, de meest geraadpleegde map in mijn leven. Kinderen nemen recepten eruit mee, plakband laat los, er valt wat etenswaar per ongeluk op; kortom: nostalgie ten top. Maar wat gebeurt er over een aantal jaar als dochter en schoondochters 'oude-moederrecepten' willen maken? En delen?



Delicious 2.0
Hoe kunnen de mogelijkheden van Delicious voor de klant zichtbaar gemaakt worden en wordt iedere klant ook leverancier? In hoeverre moeten de websites betrouwbare informatie bevatten? Komt er een redactie? Ga je per domein werken, per bibliotheek, per regio, per provincie of landelijk? Koppel je boeken over een bepaald onderwerp in je catalogus aan tags binnen Delicious? Neem je Delicious op in je Databanken? Attendeer je je klant op websites? Kan je je medewerking aanbieden aan basisscholen? Is het op de Leesmug te gebruiken bijvoorbeeld door het plaatsen van websites voor werkstukken en spreekbeurten door kinderen om andere kinderen te helpen?
Ik zie binnen de Bibliotheek Haarlem heel wat mogelijkheden voor Delicious. Misschien is het mogelijk om met de Wimmers (Wandelende Informatie Medewerkers) en de cursisten van 23 dingen het voortouw te nemen.

Account Delicious?
Nog even niet. Ik vaar nog even mee met het account van 23 dingen. Al die wachtwoorden! Ik begrijp dat ik eerst een account voor Yahoo nodig heb, eer ik een account voor Delicious aan kan maken. Dat is mij een account te ver!

zondag 6 juni 2010

Ding 9: Visie op Web 2.0

Weblog
Vooral voor de afdeling marketing lijkt het mij van belang. Je moet weten wat er onder de klanten leeft, communicatie is twee-richtingverkeer. Een weblog is een van de middelen om in contact te blijven met je klant of om nieuwe klanten te verkrijgen. En mét die klant denk je na over vernieuwingen. Laat de klanten kennis met je delen, opdat je inzicht krijgt aan welke producten behoefte is. De bibliotheek als kenniscentrum dat gevoed wordt voor en door klanten. Wat je doet moet wel duidelijk blijven voor de klant, de bekende rode draad, in de bibliotheek. Als ik een werkende vrouw als voorbeeld neem, van 30-40 jaar, hoor ik vaak dat ze liever een boek koopt bij de Bruna winkel en zo tijd bespaart op een bibliotheekbezoek. Ik kan mij voorstellen dat in de toekomst bibliotheekmaterialen opgestuurd worden en binnen twee dagen thuis of op het werk afgeleverd worden.
RSS
Het abonneren op rss-feeds lijkt mij handig voor klanten die interesse hebben voor een bepaald onderwerp. Op onze website kan je de nieuwe aanwinsten in de gaten houden. Je moet de website dan bij je 'Favorieten' plaatsen. Maar je vergeet snel om daar te kijken! Met je feed voor bijvoorbeeld 'thrillers' die nu te leen zijn in de bieb wordt je geattendeerd. De informatie komt naar je toe!
Attendering
Er zou een mogelijkheid moeten bestaan dat leners een mail krijgen dat binnen twee dagen hun leentermijn verstrijkt. Met de mogelijkheid om met een klik te verlengen.
Onderwijs
Het basisonderwijs zou een rss-feed moeten kunnen gebruiken van onze website, met nieuwe aanwinsten per groep (onder-/bovenbouw bijvoorbeeld) én de activiteiten die de bieb voor deze doelgroep organiseert. Op de website van de school, of in de nieuwsbrief kan die feed ook geplaatst worden.

zondag 30 mei 2010

Foto bewerken


Nog geen twee weken een digitale camera en nu al aan het fotobewerken. Meteen maar een foto geknipt en gekleurd. Hopelijk vind de persoon in kwestie deze metamorfose geen probleem. Dit is wel verslavend. Ben al uren achter de pc en de afbeelding wordt steeds maffer. Merk wel dat ik de uitleg van Rob Coers heel plezierig vind. Of Nederlandstalige sites. Het Engels heeft teveel jargon voor mij.

Ding 7 FLICKR slideshow

Dit is een slideshow rond het woord 'El Rocio'.


Ding 6 FLICKR


Ding 6 Flickr
Het duurde even eer ik deze oefening geFLICKt had. Geen saaie bibliotheekkasten, maar fleurrijke types in El Rocio in het zuiden van Spanje tijdens de Pinksterdagen. Als het goed is staan er 4 foto's op Flickr uit deze serie. Met mijn spiksplinternieuwe digitale camera een klein weekje in Spanje vakantie gevierd en in El Rocio, deze ghostvillage voor een groot deel van het jaar, dit sociale gebeuren vastgelegd. Het lukte mij niet om van de 4 foto's een set te maken. Ik vond het uploaden van de foto's trouwens best wel traag gaan. Volgens mijn zoon komt dat omdat de bestanden erg groot zijn.

zondag 16 mei 2010

Ding 5 RSS feeds vinden

Google Blog Search is echt heel handig. Vooral voor de afdeling communicatie heb ik hier echt profijt van. Verzamelden wij de info op internet / blogs over de bibliotheek Haarlem tot nu toe alleen door attendering via collega's? Nu krijgen we het direct binnen op onze pc. De map met media-uitingen zal groeien! De RSS-feed van Marktplaats er maar na twee dagen af gehaald. Zoveel nieuwe berichten, waar je afgeleid door wordt. Misschien wel iets voor privé. De RSS feed van Edwin Mijnsbergen open ik als eerste. Er stond trouwens een leuk artikel in de NRC afgelopen maandag:

'Grote behoefte aan hiërarchie van waarde en kennis bij nieuws'. Samenwerking van de nieuwe 'sociale' en traditionele media blijkt steeds meer vruchten af te werpen. Twee vragen werden er gesteld: 'Heeft de pers iets aan aan sociale netwerken etc.' en 'Kan een kwaliteitsmedium dat werkt volgens journalistieke principes de concurrentie nog aan met blogs?' Sociale media komen van pas bij het verzamelen van feiten en meningen. NOS Net peilt meningen van doelgroepen; zij vraagt de mening van b.v. leraren over de bezuinigingen op het onderwijs. Kanttekening:"Slechts een heel klein percentage surfers reageert, blogt of twittert".

Op dit moment zijn er heel veel jongeren in de bieb: voorbereidingen voor het Centraal schriftelijk examen worden getroffen in een rustige omgeving en in de pauzes praat je even met andere slachtoffers. Maar buiten deze periode zie je deze doelgroep nauwelijks. Met traditionele persuitingen bereik je de jongeren nauwelijks. Wordt hun mening over een bepaald onderwerp wel eens gepeild via twitter of blogs? Zou juist deze tijd niet uitstekend geschikt zijn om ze te benaderen. In het verleden hebben we wel eens gratis ijsjes uitgedeeld op een warme middag aan de studenten of waren het Marsjes? Verzin nogmaals zo'n actie en laat het eens rondtwitteren..en kijk wat het effect is.

zaterdag 15 mei 2010

Ding 4 Fluitje van een cent!?

Ik dacht: dat doe ik even! Fluitje van een cent, of het nu de Feed reader van Netvibes is of van Google. In 2006 al Netvibes aangemaakt en nu dus de reader van Google. Maar dan al die feeds erop zetten! Dat kost me toch een tijd, vooral als je nieuwsgierig bent. Of de keuze krijgt, zoals bij de NOS of bij de NRC. Je wilt toch zeker een juiste beslissing nemen en niet de voetbaluitslagen van NAC of NEC dagelijks lezen. Vast prima clubs. De nieuwste advertenties op Marktplaats lezen over antiek porselein en niet die van Tupperware-producten. Maar goed, ding 4 is om 0.50 uur afgerond.

zaterdag 8 mei 2010

Vroege vogel of nachtvlinder

Nu de tijdsinstelling op de blog is ingesteld kun je alle gordijnen potdicht hebben, je verschansen met je p.c. in de kelder of op de zolder, je bioritme wordt genadeloos bekend onder bloggende collega's.

vrijdag 7 mei 2010

The more I know the more I realize I do not know

Veel dingen hielden mij bezig deze week, maar juist die 23 niet! Gelukkig is er een vakantieweek ingelast. Vanavond was het linke soep: alle links getest op mijn blog en een foto toegevoegd, genomen vorig jaar in een fluisterboot in Den Bosch, op de Dieze. Dat lukte zowaar! Via mijn account de mogelijkheden van Google bekeken en mij afgevraagd voor welk bedrijf ik reclame wil maken (Adsense). Web 2.0 sites bekeken, Norton kwam bij één site direct in actie met de melding dat de computer aangevallen werd! Het delen wordt zo wel heel letterlijk genomen. Maar afin. Begreep dat al heel wat collegae mij voor zijn gegaan in deze cursus. Maar wat doen ze er nu mee? Ik weet dat collega Erwin kennis deelt, weliswaar via de mail! Maar wie twittert er, wie werkt er met Google docs? Jan! Maar wie nog meer? Waarom heb ik -op de afdeling communicatie- zo weinig weet van dit alles? Wordt de verworven kennis wel voor de bieb toegepast? En hoe? Heb zelf een tijdje de suggesties van klanten op de weblog van de bieb gezet. Maar worden die regelmatig gelezen door medewerkers? Op de weblog kwam buiten de reactie van de afdeling die daarvoor verantwoordelijk was, nauwelijks respons. Ben benieuwd naar een reactie op deze vragen!

woensdag 28 april 2010

Week 1 oefening 1

What's in a name? Alles in 2006 toen ik deze weblog als oefening begon. Wellicht niet juist gekozen vier jaar later. De tijd zal het leren. 23 dingen zullen het mij leren. Collega's zullen het mij ook leren. Fysiek of digitaal. Liefst een combinatie tussen die twee. Want communicatie zonder de lachrimpels van een ander is onontbeerlijk. Anders maak ik er subiet 24 dingen van!