My Discoveries van de OBA bekeken. Je kunt er o.a
1.Recensies schrijven. Heb gekeken hoe succesvol dit is. Bij een bekroond boek Knielen op een bed violen van Siebelink trof ik 1 recensie aan. Bij Kleine dagen van Dewulf waren geen recensies. Het lijkt mij dat deze optie van My Dicoveries geen nut heeft. Als ik een boek wil lezen kijk ik van wie de recensie afkomstig is of zelfs wie van mijn leesgroep het boek aanraadt en heb ik niets aan ene Marietje die zegt dat het een leuk boek is.
2.Lijstjes maken. Heb dit gedaan en vindt dit wel een (matig) succes. Je gaat naar de catalogus en voegt een boek dat je later wilt lezen aan je lijstje toe. Je hebt natuurlijk weer eerst een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Dus in de tijd dat je in je agenda die gegevens hebt opgezocht kun je de titel van het boek ook in je agenda opschrijven!
3.Tags toevoegen. De tags bij het boek die laatste zomer van de Rosnay heeft de volgende tags van bibliotheekbezoekers gekregen: familie, frankrijk, vakantie, a, broer, die, familiegeheim, kwetsbaar, laatste, ontroerend, psychologisch, roman, vriendschap, zomer, zus. Van de 15 tags zijn 'a', 'die', kwetsbaar, laatste, dus 4 tags niet relevant. Dus meer dan een kwart! Omgaan met tags lijkt mij dus wel een vereiste.
4. Waarderingen geven met sterren: 1-5 sterren. Zie mijn opmerking bij 1.Dus flauwekul.
Conclusie: voor de Bibliotheek Haarlem zou My Discoveries, deze service aan het publiek, geen prio hebben!
zaterdag 28 augustus 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Voor een goed functionerend systeem heb je kritische massa nodig, ofwel genoeg mensen die er tijd in willen steken. Alleen dan krijg je voldoende recensies. Die kunnen mensen zelf toevoegen, maar je kunt ze ook koppelen aan andere databases met recensies. Bijvoorbeeld de recensies uit Librarything. Dat is een keuze die verschilt per Aquabrowser.
Het toevoegen van tags is nog een hele kunst en wordt soms fout, maar soms ook met een reden anders gedaan. Sommigen gebruiken de hele titel als tag. Maar een tag is een enkelvoudig woord dus krijg je onzinnige tags zoals 'die' en 'laatste'. Soms maken mensen en medewerkers met tags lijsten. Voor een literatuurlijst voor een school bijvoorbeeld. Door er hun naam, of de schoolnaam aan toe te voegen. Dat kan heel zinvol zijn, maar zou ook via de lijstjes kunnen gebeuren.
En dat is sociaal. Mensen "hacken" het systeem om het persoonlijk te maken en voor zichzelf én anderen een meerwaarde te geven. Dat dat niet altijd strookt met hoe wij, bibliothecarissen, zijn opgevoed en opgeleid is nu eenmaal niet anders. We zullen dat toch los moeten laten. Het is een systeem dat geheel ingeburgerd is op internet en een aanvulling kan zijn voor de bibliotheek. Het bindt gebruikers aan je en verrijkt je catalogus.
En 4 uit 15 is toch helemaal niet slecht?
Een reactie posten