maandag 21 juni 2010

Ding 12 Twitteren


Dodo: doe ik het of doe ik het niet?
Zal ik wel of niet een Twitter-account aanmaken?
NEE
Ga er waarschijnlijk nooit actief mee aan de gang. Ik heb tenslotte geen 13 levens. Kom nu al tijd tekort. Wil absoluut niet weten waar iemand op welk moment wat dan maar ook aan het doen is.
MISSCHIEN
Ben toch wel nieuwsgierig, onbekend maakt onbemind, je moet het toch een kans geven, je doet niet voor niets 23dingen en geen 22!
O.K.
Aan de slag!
Gelukt! Een Twitteraccount is aangemaakt en je kan mij volgen onder KNEESKAREN. Hoe verzin je die naam? Kom naar kamer 13 en ik leg het persoonlijk uit. Zie ik je ook weer! En wie volg ik? Voorlopig Jan en Edo, maar dat geringe aantal komt enkel voort uit tijdgebrek om naar anderen op zoek te gaan. Wordt vervolgd.

Ding 11 Wiki's en voorspelbare vlagen

In de Wetenschap bijlage van de NRC van zaterdag 19 juni staat een artikel van Bennie Mols, met de subtitel "Korte uitbarstingen van activiteit wisselen we af met lange perioden van nietsdoen". En verder "We laten steeds meer digitale broodkruimels achter via e-mails, internetten, googelen, sociale netwerken, elektronische patiëntendossiers, maar ook met de bonuskaart bij de supermarkt, bij creditcard- en pinbetalingen. En wat blijkt: veel van onze activiteiten kenmerken zich door korte perioden waarin we vaak bellen, vaak mailen of vaak naar de dokter gaan - uitbarstingen - en lange perioden waarin we dat niet doen. Zodra we dagelijks een lijst met to do's moeten afhandelen, gaan we prioriteiten stellen. Dagelijks komen er nieuwe taken bij. Het gevolg is dat de taken met een hoge prioriteit snel van de lijst verdwijnen, maar dat taken met een lage prioriteit weken, maanden soms wel jaren moeten wachten. Het maakt niet uit hoe je prioriteiten stelt, steeds vind je korte perioden van uitbarstingen en lange perioden van niets". Dit gelezen hebbende begrijp ik dat ik een wetenschappelijk verklaarde lange periode van nietsdoen achter mij laat en dat nu een uitbarsting van activiteit volgt. Sla ik een pagina terug, -ik lees de krant van achter naar voor, dank zij Frits Abrahams en Youp, lees ik dat hersenonderzoeker Victor Lamme een boek geschreven heeft met de titel: De vrije wil bestaat niet. Over wie er echt de baas is in het brein. Daarin stelt hij dat je sneller beïnvloed wordt door je omgeving dan door je eigen gedachten. Welnu, waarom deze lange introductie op Wiki's: ik merk dat ik al eeuwen niets bekeken heb op 23 dingen - de omgevingsdruk 'zegt' dat ding 15 al op de rol staat - en dat ik deze maandagochtend een uitbarstingsgevoel heb. Dus op naar de
Wiki's!
  • Wiki's en Leuke dingen doen , in en om de bieb
Het informatieve filmpje bracht meteen mij op het idee om de teksten voor het boekje Leuke dingen doen in en om de bieb in een wiki te plaatsen. Er werken verschillende mensen aan één tekst: de maker, de ontvanger, de eerste corrector, de tweede corrector, de vormgever, en dan nog verschillende keren. Nu wordt de tekst in documenten geplaatst op de I-schijf, die toegankelijk is voor iedereen behalve de vormgever. Om de oorspronkelijke tekst te behouden worden er voornaamletters aan het document geplaatst om de fase in het proces in kaart te brengen. Pas als alle teksten gecorrigeerd zijn kan het geheel naar de vormgever. Zou het makkelijk zijn en werkbaarder om de vormgever al in een eerder stadium met de teksten te kunnen laten werken? Daarover kan nagedacht worden.

  • Wiki's en dossiers

De bibliotheek in Deventer stelt dossiers ter beschikking over bijvoorbeeld diabetes. Een prachtige dienstverlening aan de klanten. Bijgehouden door informatie-specialisten. Lijkt mij wel een hele klus erbij! Het gaat nu nog om een beperkt aantal (reden?). En wie onderhoudt de dossiers?

  • Wiki's en Haarlem

De Beeldbank van het Noord-Holland Archief heeft onlangs weer een hele serie foto's en prenten van Bloemendaal en Heemstede digitaal ter beschikking gesteld. Prima! Maar verhalen over Haarlem verdwijnen met het overlijden van de verhalenvertellers. Een wiki over Haarlem, waar iedereen zijn bijdrage aan mag leveren, lijkt mij heel zinvol.

  • Wiki's en projecten

Als verschillende mensen aan één project werken en elkaar op de hoogte willen houden van wijzigingen lijkt mij een wiki zinvol: van verbouwingen tot feesten, van huisstijl tot Groepsgerichte dienstverlening-programma's.

Zandkastelen of zandhappen?

Even in de zandbak gespeeld en Sumo toegevoegd. Wil je weten of ik van corpulente heren of worstelen houd kijk dan snel bij de 23dingen wiki onder sumo.

zondag 13 juni 2010

Ding 10 Delicious



Social bookmarking
Delicious roept bij mij meteen de associatie op met 'lekker' en 'eten' en 'recepten' en 'etentjes' en 'gezelligheid' en 'receptenuitwisseling'. Genoeg Tags in deze tekst zou je denken. En sociaal ook, want een etentje met kinderen of familie staat hoog in het vaandel. Favoriete recepten uit NRC of tijdschriften worden uitgeknipt en in een multomap geplakt, al 34 jaar. Die map zit barstensvol, de map is oud en gebruikt, de meest geraadpleegde map in mijn leven. Kinderen nemen recepten eruit mee, plakband laat los, er valt wat etenswaar per ongeluk op; kortom: nostalgie ten top. Maar wat gebeurt er over een aantal jaar als dochter en schoondochters 'oude-moederrecepten' willen maken? En delen?



Delicious 2.0
Hoe kunnen de mogelijkheden van Delicious voor de klant zichtbaar gemaakt worden en wordt iedere klant ook leverancier? In hoeverre moeten de websites betrouwbare informatie bevatten? Komt er een redactie? Ga je per domein werken, per bibliotheek, per regio, per provincie of landelijk? Koppel je boeken over een bepaald onderwerp in je catalogus aan tags binnen Delicious? Neem je Delicious op in je Databanken? Attendeer je je klant op websites? Kan je je medewerking aanbieden aan basisscholen? Is het op de Leesmug te gebruiken bijvoorbeeld door het plaatsen van websites voor werkstukken en spreekbeurten door kinderen om andere kinderen te helpen?
Ik zie binnen de Bibliotheek Haarlem heel wat mogelijkheden voor Delicious. Misschien is het mogelijk om met de Wimmers (Wandelende Informatie Medewerkers) en de cursisten van 23 dingen het voortouw te nemen.

Account Delicious?
Nog even niet. Ik vaar nog even mee met het account van 23 dingen. Al die wachtwoorden! Ik begrijp dat ik eerst een account voor Yahoo nodig heb, eer ik een account voor Delicious aan kan maken. Dat is mij een account te ver!

zondag 6 juni 2010

Ding 9: Visie op Web 2.0

Weblog
Vooral voor de afdeling marketing lijkt het mij van belang. Je moet weten wat er onder de klanten leeft, communicatie is twee-richtingverkeer. Een weblog is een van de middelen om in contact te blijven met je klant of om nieuwe klanten te verkrijgen. En mét die klant denk je na over vernieuwingen. Laat de klanten kennis met je delen, opdat je inzicht krijgt aan welke producten behoefte is. De bibliotheek als kenniscentrum dat gevoed wordt voor en door klanten. Wat je doet moet wel duidelijk blijven voor de klant, de bekende rode draad, in de bibliotheek. Als ik een werkende vrouw als voorbeeld neem, van 30-40 jaar, hoor ik vaak dat ze liever een boek koopt bij de Bruna winkel en zo tijd bespaart op een bibliotheekbezoek. Ik kan mij voorstellen dat in de toekomst bibliotheekmaterialen opgestuurd worden en binnen twee dagen thuis of op het werk afgeleverd worden.
RSS
Het abonneren op rss-feeds lijkt mij handig voor klanten die interesse hebben voor een bepaald onderwerp. Op onze website kan je de nieuwe aanwinsten in de gaten houden. Je moet de website dan bij je 'Favorieten' plaatsen. Maar je vergeet snel om daar te kijken! Met je feed voor bijvoorbeeld 'thrillers' die nu te leen zijn in de bieb wordt je geattendeerd. De informatie komt naar je toe!
Attendering
Er zou een mogelijkheid moeten bestaan dat leners een mail krijgen dat binnen twee dagen hun leentermijn verstrijkt. Met de mogelijkheid om met een klik te verlengen.
Onderwijs
Het basisonderwijs zou een rss-feed moeten kunnen gebruiken van onze website, met nieuwe aanwinsten per groep (onder-/bovenbouw bijvoorbeeld) én de activiteiten die de bieb voor deze doelgroep organiseert. Op de website van de school, of in de nieuwsbrief kan die feed ook geplaatst worden.